Kategoriarkiv: Okategoriserade

Mentorsinfo

Hej
I No har vi just nu arbetat i grupp med ryggradslösa djurgrupper. Detta kommer redovisas nästa vecka.Vi kommer arbeta vidare en liten stund till på djurtemat och tala om näringskedjor.

I klassen har vi utvärderat trivseln och det var mycket positivt där alla ansåg sig ha en eller flera kompisar. Det var många positiva kommentarer om klassen i helhet men att vi måste jobba lite hårdare på att få en lugnare arbetsmiljö under vissa lektioner.

Läxor hittar ni i skoldagboken men också under fliken KALENDER här ovanför.

Jag klistrar även in den information ni fick per mejl från Birgitta angående engelskan.

Trevlig helg!
Maria och Therese

INFORMATION OM ENGELSKA I 4:AN

Nu har vi kommit igång lite smått med engelskan. Eleverna har haft olika undervisning i engelska tidigare, vilket innebär att en del har haft läxor och tränat på att läsa texter och att stava ord, medan andra mest har haft muntlig engelska. Som lärare gäller det nu för mig att få lite koll på vad de olika eleverna kan och att arbeta in fungerande rutiner, så att alla kan utvecklas vidare i det engelska språket.

Vi har börjat med att prata om var i världen man är engelskspråkiga och varför vi lär oss engelska i skolan. Eleverna har lärt sig namnen på en del stora städer, där engelska talas, och vi har tittat på bilder från dessa.

Vi har nu haft två läxor, ”Chapter 1” och ”Chapter 2”, där innehållet är väldigt grundläggande. I läxan ingår att läsa texten på engelska, översätta den till svenska och att träna på glosor (man ska veta vad orden betyder och kunna stava dem). Jag har visat eleverna hur man kan göra sin läxa och sagt att de ska gå till er föräldrar när de vill bli förhörda, dvs läsa och översätta texten för er samt bli förhörda på orden. Det är viktigt för eleverna att ni föräldrar kollar av läxorna, framför allt nu i början.

I workbook finns en CD med texterna i de olika kapitlen inlästa. Eleverna har fått med sig den hem idag och de används för att lyssna och att träna uttal, genom att säga efter. Där finns även lite andra övningar, som man kan göra för att pröva / befästa sina kunskaper. Fr o m nu finns också möjlighet att träna på glosorna på nätet. Jag har lagt in orden i ett glostränings-program, som ni hittar på www.glosor.eu. Logga in med SMK 4 – inget lösenord behövs. Där finns olika övningar, spel och möjlighet att skriva ut förhör.

För att lära sig språk måste man öva och repetera över tid. Eleverna får oftast en vecka på sig att träna, så att de ska hinna befästa sina kunskaper. Det är bra att göra upp en plan för läxläsningen, för att så snart som möjligt, hitta rutiner som fungerar för just ert barn.

Efter vart fjärde kapitel kommer vi att ha ett litet test. Eleverna kommer att få ett ”Moln-papper”, där det står vad de ska kunna, så att de kan träna extra hemma.

Jag vet att en del elever tycker att det är ganska lätt nu i början av 4:an. Men arbetet med att befästa grunderna och många ”småord”, t ex I, you, his, her, this, that osv är väldigt viktigt. När jag har fått lite mer koll på vad varje elev kan, så blir det lättare att ge dem uppgifter på deras nivå. Jag brukar plocka fram extrauppgifter / engelska texter, på olika svårighetsnivåer, som eleverna kan arbeta med.

Om ni har några funderingar är ni välkomna att höra av er!

Med varm hälsning
Birgitta Spångfelt
Mail: bispa_s@edu.sollentuna.se

Matematikundervisningen i 4Mb

Hej elever och föräldrar

Maria Sandfjord och Hanna Gerell skulle vilja presentera upplägget runt matematikundervisningen i 4Mb. 

Såhär arbetar vi under lektionerna: 
Vi startar alltid med någon form av genomgång eller återblick gemensamt i klassen. Därefter arbetar eleverna med utvalda uppgifter som vi kallar ”Dagens mål”. Dessa bör alla elever hinna under lektionspasset. Eftersom man räknar olika fort och kräver olika mycket utmaning går alla som blir klara med ”Dagens mål” vidare till extrauppgifter. 
Tanken är att alla elever ska få en ny chans att ligga i fas med kamraterna varje lektion och att alla ibland hinner till extrauppgifter. De som har lätt för matte är med på samma genomgång som alla men får varje lektion en liten utmaning. Då vi har tillgång till två salar kommer vi använda dem på bästa sätt utifrån behov och arbetsområde.

Vi har en bra och utvecklande matematikbok men som tycks sakna en hel del färdighetsträning i form av multiplikation och algoritmer (uppställningar). Detta kommer vi därför jobba parallellt med boken då det är en viktig grund. 
Under höstterminen kommer vi arbeta med bokens tre första kapitel som är ”Tal och mönster”, ” Längd och räknesätt” och ”Tal och enheter”.

Hoppas ni fått se multiplikationssnurran där hemma. Träna tillsammans i familjen för att tabellerna ska sitta.

Har ni något ni vill delge eller fråga oss så är våra e-postadresser marsa_s@edu.sollentuna.sehager_s@edu.sollentuna.se

Med vänliga hälsningar Maria och Hanna

Läxläsning

Hej alla elever och föräldrar på SMK!
Tycker ni elever att det ibland kan vara svårt att hitta koncentrationen hemma eller på Q-ben till att göra sina läxor? Under två tillfällen varje vecka (se tider nedan) kommer ni nu få möjlighet att stanna kvar en stund för att få mitt stöd i er läxläsning. Även ni som behöver lite extra hjälp med något moment, inom främst matematik och NO, får gärna stanna kvar för en lugn stunds genomgång och diskussion med mig.
Alla är välkomna!
Vi ses!
//Hanna Gerell

Tider:
Måndagar 15.15 – 16.15
Torsdagar 14.14 – 15.15
Plats : Sal 12 (4Ma:s klassrum)

Alla som tycker multiplikationstabellerna är svåra bör gå och träna på läxläsningen. /Maria

Ipad

Hej föräldrar och andra vårdnadshavare!

Nu har de äntligen kommit, de efterlängtade “paddorna” och undervisningen kommer delvis
att förändras. Vi har tagit fram några riktlinjer som komplement till kommunens. Dessa kommer att ändras under terminen då Apple kommer med nya lösningar för delning av appar i skolan.

Köp av nya appar i skolan
Eleverna har fått ett klasskonto, med användar-ID och ett gemensamt lösenord. Det används enbart i skolan.

För privat bruk
Hemma kan ni skapa ett nytt konto eller använda befintliga Apple konton för att ladda ner/köpa nya appar. Man ska vara 13 år för att ha ett eget konto, konton måste därför skapas av målsman. Det kan antingen vara knutet till ett kreditkort, ITune presentkort eller ställas in så att endast gratisappar kan laddas ner.

För att skapa nytt konto eller byta till befintligt familjekonto:
1. Inställningar
2. Itunes och App Store
3. Tryck på Apple-ID
4. Logga ut
5. Skapa nytt Apple-ID eller skriv in befintligt konto.

Kompliment till tidigare riktlinjer
● Endast skolans fodral är tillåtna, annars upphör skolans försäkring att gälla.
● Eleven får inte dela skolans kontoinformation med utomstående.

I klassrummet finns ett säkerhetsskåp med laddningsmöjlighet för förvaring av IPads.
Meddela skolan via mail till mentor om du inte tillåter att ditt barn tar hem Ipaden för annat än läxarbeten.
Laddaren förvaras hemma. Ipad tas med till skolan laddad.

Arbetslag 4-6

Edsbergsparken

I söndags ordnade föräldrarna i Aktivitetsgruppen fem-kamp och picknick för klassen i Edsbergsparken. Det var alltifrån “snurriga pinnen” till “armkroksstafett” . Bra uppslutning och god stämning! En härlig eftermiddag!

20130905-080300.jpg

20130905-080306.jpg

20130905-080311.jpg

Första veckan

Första veckan på SMK
Det var kul att få se att lärarna kan göra tokiga och roligt saker.

Vi har fått nya vänner.
Vi har också kommit på ett nytt ord : Pappra böcker.

Vi har en egen låt som var enkel att lära sig. Nu har vi tränat in stämmor till den också.

På rasten snurrar vi i en blå karusell, klättrar i klätterställningen, gungar, åker linbana, pratar,spelar fotboll, leker kull och kurragömma.

Våra faddrar i 5 Mb har visat oss runt på skolan.

Vi har fått nya böcker i engelska, matte, no, so och kartbok.

Välkommen till 4Mb:s blogg

Denna sida är skapad för att vi lätt ska kunna dela med oss av vad vi gör här på SMK. Ni elever ska göra era egna inlägg på bloggen under terminens gång.

Viktig information från oss lärare kommer också meddelas här.

Det ska vara lättillgängligt för er där hemma så sidan kommer inte vara låst med något lösen. Vi behöver därför komma överens om hur vi hanterar bilder och information om eleverna på denna sida.

Ni skriver själva in er mailadress i rutan för att få meddelande om våra uppdateringar.