Kategoriarkiv: Svenska

Teater 22 mars

Hej,
Torsdag den 22 mars kommer 8Ma och 8Mb få möjlighet att gå på teater. De ska få se pjäsen “Våra drömmars stad” på Stadsteatern i Stockholm. Detta är en obligatorisk skolaktivitet som vi hoppas att eleverna ska uppskatta.

Eleverna kommer få se pjäsen under skoltid men skoldagen kommer bli något förskjuten. Vi kommer åka gemensamt till och från teatern. Vi på skolan vill att samtliga elever följer med på tåget hem efter teaterbesöket. Eleverna får inte stanna kvar i stan ensamma! Skulle någon förälder vilja möta sitt barn efter teatern går det givetvis bra men vi ber er då meddela detta till undervisande svensklärare senast 21/3. Om eleverna däremot vill eller behöver hoppa av tåget längs vägen så går det givetvis bra, detta behöver inte meddelas oss på skolan.

Tider 22 mars

Eleverna läser enligt schema fram till kl. 11.00. Därefter äter de lunch i skolan.

Kl. 11.45 är det samling utanför skolans entré vid expeditionen för gemensam promenad till tåget. Teatern börjar kl. 13.00 och pågår 3 timmar inkl. paus.

Eleverna är åter vid Häggviks station ca 16.46.

Observera att eleverna inte har någon körlektion mellan 8.00-09.00. Denna lektion är komp för att de kommer hem senare på eftermiddagen.

Vi hoppas att vi får ett trevligt och minnesvärt teaterbesök tillsammans!

Vänlig hälsningar,
Svensklärarna på SMK

P.S Skulle någon elev inte har möjlighet att följa med vänligen kontakta Linda Domeij senast 19 mars.

Fantasidjur

Ligunum
Klassifickation
Ligunum är ett utrotningshotat djur som är släkt med både kräldjur och trögdjur.
Förekomst
De är ett djur som bor på de södra halvklotet i Sydamerika. I djungeln trivs den bra och gillar de höga träden, de små dammarna och den fuktiga marken. Ligunum sover på de stora grenarna. Dess långa öron hänger sig fast vid grenarna och automatiskt håller öronen fast grenen i ett fast grepp under natten.
Kännetecken
Ligunum har väldigt bra luktsinne men ser bara 50% med sina ögon. Den har en 3 cm lång svans och 8 cm långa öron. Öronen är avrundade längst fram för att inte fastna i marken. Väldigt korta ben har den för att inte snubbla när den tar sig fram. Ligunum måste ha vassa klor för att kunna klättra upp till trädtopparna. De är gröna eller blåa för att kunna kamouflera sig för de otäcka köttätarna. De har en liten kam som går längst svansen, då simmar den lättare. Hanen har en röd kam för att kunna imponera på honan. Honan har bara en tråkig grå kam som är varm när hon föder.
Föda
De är en liten växtätare som äter både kakaobönor och blad. Den gillar de färska bladen som är längst upp i trädtopparna. För att maten ska få plats i dess lilla mun så klyver den maten i små delar.
Livscykel
Honan föder ungar två gånger om året. Det är under perioden februari- mars och maj- juni och får ungefär 5 ungar per period. Ungarna föds utan klor och väger ungefär 4-6 hg. Men det är bara 3-4 som brukar nå vuxenåldern. En fullvuxen Ligunum brukar bli ungefär tio år.
Beteendeimage
Ligunum tar sig fram på ett väldigt annorlunda sätt genom att gräva sig fram längs marken.
$Filip$

Fantasidjur

LILILO/
FRUCTUS EXTERMINATORE

Klassifikation
Lililon hör till arten studsdjur. Och den är inte ett rovdjur, alltså äter den inte kött.

Förekomst
Lililon finns i nästan hela landet. Men den trivs bäst nära hus i dungar och skogar och det är för att den trivs med människor. Ursprungsarten kommer från Sveriges fantasiland.

Kännetecken
Lililon är rund med runda händer och ben, så i principen är Lililon ganska rund. Den är en halv meter hög och 5 dm bred. Den har två stora runda ögon och en liten näsa. Hur man känner igen en hane eller hona är av rodnaderna. Hanen har inga rodnader men honan har två rosa små rodnader under ögonen. Lililon har även en röd tuppkam, istället för hår. Lililon väger ca 1-2kg. Den studsar fram, och längsta hoppet en Lililo kan göra är 2m långt. Boet kallas lya och har flera gångar under jorden.

Föda
Lililon är en växtätare. Högst upp på menyn står helst banan, äpple, lök, jordgubbar, blåbär hallon och mandarin. Och om det inte finns något av det ligger broccoli längst ner på menyn.

Livscykel
Parningen sker i april-maj. Lililo honan är dräktig i 2 månader. Det brukar oftast vara 3-5 ungar, och de kan väga ca 50-70g, och de är 1-2dm breda och höga. Ungarna lär sig snabt att hoppa högt, och vilka växter som är ätbara och icke ätbara. Lililon bygger alltid sina lyor nära sina föräldrar, för att slippa långa vägar till sina förfäder.

image

imageFantasidjur !

Kännetecken
Bunnyspiden kan bli 20 cm lång och 30 cm hög. För att den kan plocka bär från skogen. Den är släkt med kaninen och haren. Det de har jemensamt är öronen svansen och lengden och höjden.

Förekomst
Bunnyspide lever i Sverige, USA och Finland. För det är de enda länderna det överlever i. Det tål inte kyla , men när vintern kommer får den tjokare päls.

Klasifikation
Bunnyspide är alla rengnbågens färger blå, gul, lila, grön, och guldig. För den kan kamouflera sig. Så inte några lejon eller leoparder inte dödar Bunnyspide.

Föda
Bunnyspide äter frukt kött och gräs. Den är en allätare men den ÄTER INTE KANIN !!!! För man äter ju inte sin egen sort.
Livscykel
Den får 4-5 ungar och den legger ägg. Och den parar sig på våren så ungarna kleks på sommaren. De är blinda de första veckorna.

Övrigt
Bunnyspide är en super agent och den hjälper till och räddar värden. Och den har
långa öron så den kan flyga, öronen blir som en propeller.
Av Molly kärras

Fantasidjur.

Yarent

Klassifikation
Yarenten är ett mycket intelligent däggdjur som är besläktat med bland annat kvarkfågeln och hieradronen. Yarenten tillhör intelligentasläktet och har i genomsnitt högre IQ än en människa, vilket har gett den dess vetenskapliga namn Humana intelligenta (mänsklig intelligens)

Förekomst
Yarenter lever i norra Afrika, hela Sydamerika och även i Egypten. Deras färg och form varierar beroende på var du hittar de. Yarenter behöver en speciell typ av mineral för att överleva och på de platser där de lever finns det gott om dessa mineraler.

Kännetecken
Yarenter ser olika ut beroende på var du hittar de men det finns en del likheter. Alla Yarenter har stora vingar som är utmärkta att glidflyga med, men inte tillräckligt starka för att kunna användas för att flyga längre sträckor. De har även en kraftig örnliknande näbb som både kan användas för att slita sönder köttstycken och till att tugga sönder frukter. En annan likhet är de stora runda ögonen som kan se ett byte på flera hundra meters avstånd. Alla typer av Yarenter har elastisk hud som fungerar som ett pansar och långa ben med en stor kraftig orörlig klo, och en lite mindre som andvänds för att gripa tag i byten. Yarenter är 100-110 cm långa och 30-35 cm breda beroende på var du hittar de. De Egyptiska Yarenterna är gula och större än de Sydamerikanska, men mindre än de Afrikanska. Färgen och storleken hos Egyptiska Yarenter kommer från mineralen herastyka som är en typ av hetrain som ger Afrikanska Yarenter deras gröna färg och större storlek. I Sydamerika finns mineralen xarweta som gör Yarenterna som bor där blåa och något mindre. I Egypten sägs Yarenterna vara gravväktare åt faraonerna och skapade av solguden Ra.

Beteende
Yarenter lever i flock men jagar oftast ensamma. De är bra vänner med Groot ters och de båda arterna hjälper ofta med varandra med att jaga eller delar med sig av bytet.

Livscykel
Yarenter parar sig ca 1 gång i månaden, och är dräktiga i 5-9 dagar. I varje kull föds oftast 1-3 ungar men det kan vara fler. Medellivslängden varierar beroende på region men brukar vara ca 150 år. Yarenter bli könsmogna vid 5 års ålder.

Föda
Yarenter är allätare vilket innebär att de äter både växter och andra djur. De äter mestadels frukt och är väldigt förtjusta i päron, men äter ofta nötter som de lyckas få tag på. Från djurriket kan de äta boskap som lämnats obevakade och även oförsiktiga Liginum och Lillilo.

Övrigt
Det finns många Egyptiska myter om Yarenter men den allra kändaste är om hur Ra skapade arten. Yarenter kan vara farliga för människor om man retar upp de.

Isak
image

Fantasidjur

PITCHCROC

Klassifikation
Pitchcrocen tillhör djurgruppen krockofånger. Vilket är en väldigt sällsynt art.
Förekomstimage
Den lever på en exotisk ö i Söderhavet. Sanden där är het och gul. Där växer
det många palmer och fruktträd.
Kännetecken
Den ser ut som en blandning av en puma, krokodil och en Pikachu-pokémon,
Den har en Pumas huvud, en krokodils kropp och Pikachus svans.
Den har vassa vita tänder.
Föda
Den äter både växter och kött t ex palmblad, fåglar och fisk. För att fånga
fåglar klättrar den upp i nått träd och hoppar upp och tar den. Den kan äta fisk,
då simmar den ut och sedan dyker ner och fångar fisken.
Livscykel
Pitchcrocen lever ungefär i 250 år. Den är både hane och hona. Den är
dräktig i cirka 8 månader. Ungarna är spädbarn i ungefär 4 veckor.
Pitchcrocen blir vuxen vid 58 års ålder.
Beteenden
Den är bra på att klättra, smyga och simma. Den kan var under vattnet i upp
upp till 5 minuter.
Övrigt
Dess namn kommer ifrån Pichu (nedgraderingen till Pikachu) = Pitch och krokodil = ”croc”

Fantasidjur

Dezam
Klassifikation
Dezam tillhör katt familjen.
Förekomst
Den lever på planeten Klarsus.
Kännetecken
Den har en stor svart svans som har en pigg längst ut på svansen som kan döda djur t.ex marsurer m.m. De har också piggen till att skydda sig. Dezam är gul, orange, röd randig så att den ser ut som en eld. Uppe på huvudet har Dezam som en party hatt som kan spruta eld.
Föda
De äter marsurer och dricker sitt eget kiss.
Lifscykel
Dezam kan bli 100 år och 5m i mank höjd. Den föder levande ungar.
Beteende
Den dödar för att ha kul.
Övrigt
Dezam sover kl: 11.00-12.00. //Moa Ny

Fantasidjur

LOLLYNOT
KLASSIFIKATION
Den tillhör noterna, som gör så att människor kan sjunga, spela piano och liknande.

KÄNNETECKEN
Noten har små ögon och är smal den gillar också musik. Noten är svart, och glänser. Den är 11cm lång och är 5mm bred.

FÖREKOMST
Lollynot kommer från böcker där man sjunger.

FÖDA
Noten äter andra små noter och böcker.

LIFSCYKEL
Noterna parar sig på våren och föds på sommaren. De kan leva upp till 3 år.

ÖVRIGT
Den gillar människor, musik och när människor sjunger. På fritiden lyssnar lollynot på musik.

image

Fantasidjur

Aquadjävul

Klassifikation
Aquadjävulen är ett däggdjur som tillhör hundfamiljen. Den är ett rovdjur.

Förekomst
Den bor vid träsk, gärna i en skog. Boet är oftast i ett ihåligt träd, en buske eller i en grotta. Aquadjävulen befinner sig i alla länder det finns träsk i.

Kännetecken
Aquadjävulen ser ut som en liten varulv med mycket hår och små huggtänder. Den har mörkgrå päls och kan också ha väldigt ljus grå. Med sin lilla, svarta nos kan de lätt sticka in den i grejer och lukta. Aquadjävulen har små, spetsiga öron och en liten mun. Den är 40-100 cm lång när den står på två ben och väger 10-15 kg. Ögonen är gjorda för att se bra i mörkret och därför kan den ibland se suddigt på dan, då kan den lukta sig fram. Aquadjävulen har extremt långa och farliga klor, på framtassarna är klorna ända upp till 10 cm lång och på baktassarna 8 cm. Klorna är längre där fram för att den går mest på två ben.

Föda
Aquadjävulen jagar sitt byte. Den sticker sina långa klor igenom bytet. Helst äter den krokodiler och sjöhäxor. När den ska äta använder den sina klor för att skära små bitar.

Livscykel
Den parar sig ungefär 3 gånger under första halvåret. Dom nyfödda ungarna väger ca 5 kg. Aquadjävulen föds utan en nos. Ungen stannar hos honan tills nosen har växt ut, då är dom redo att klara sig på egen hand. Det tar ungefär 1 år till nosen har växt ut helt.

Övrigt
Aquadjävulen är väldigt sällsynt, men forskarna tror att det kommer finnas fler i framtiden. Den fick namnet efter sitt beteende, då kallades den först för minidjävul men sen fick människorna reda på mer. Forskarna upptäckte att den spenderade mest av sitt liv i vattnet (träsket). Därför fick den heta Aquadjävul. image

Fantasidjur

Grokonimage
Grokon är släkt med en grön orm och muck muck grönödlan.
Grokon stannar hos sin mamman i 7 månader.
Honan föder dessutom levande ungar.
Födan är potatis, svamp, skräddare, flugor och insekter.
Grokon har helvita ögon och korta ben dessutom fjäll.
Den lever i svenska granskogar.
Den är väldigt tyst och dom använder de taggiga klotet genom att svinga
de i bytets huvud så dom svimmar sedan kan den slita upp sitt byte med klorna så den kan mata sina ungarna.

AV CARL